BÜTÜN – BEYİNLİ ÇOCUKDaniel J. Siegel- Tina Payne Bryson

Çocukların hayatları sadece onların başlarına gelen şeylerden değil, ebeveynlerinin, öğretmenlerinin ve onlara bakmakla sorumlu kişilerin verdikleri tepkilerle de şekillenmektedir. Çocuklar geliştikçe, beyinleri de ebeveynlerinin beyinlerinin “aynası” halini alır.  Diğer bir deyişle ebeveynin kendi gelişmesi ve olgunlaşması veya bunlardan yoksun olması, çocuğun beynini de etkiler.

Ebeveynler için çocuk eğitiminin en zor olduğu anlar önceden planlanmış anlardan çok günlük yaşamın rutinlerinin arasında geçen önceden planlanmamış anlar olabilir. Bütün Beyinli Çocuk uzun bir yolculuğa başlamadan önce elinize gideceğiniz tüm yolların haritasını almak gibi… Yolda karşılaşacağınız maceraları göstermese bile, kaybolmuş hissettiğinizde yolunuzu nasıl bulacağınız konusunda size rehberlik edebilir. Beynin işleyişi, çocuğunuzun davranışlarının “neden” öyle olduğu ve gelişimin “ nasıl” sağlanabileceğini anlatılıyor. Bunun yanında her zaman ihtiyaç duyabileceğiniz stratejiler açıklandıktan sonra özet bir bilgi şeklinde bölümlerin sonunda paylaşılıyor. Bölümlerin neredeyse yarısında bilimsel kavramları uygulayabilmek için pratik öneriler ve “Neler yapabilirsiniz” bölümleri bulunuyor. Yaşlara ve aşamalara göre uygulanabilecek stratejiler “Buzdolabı” bölümünde kitaptaki en önemli hususlar vurgulanıyor.

Eğer bir ebeveynseniz, nihai hedefiniz çocuklarınızı hayatta başarılı olabilecekleri tarzda yetiştirmektir. Onların anlamlı ilişkiler yaşamalarını, şefkatli ve merhametli olmalarını, okulda başarı elde etmelerini, çok çalışmalarını ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmelerini ve kendilerinden memnun olmalarını istersiniz. Yıkılmamak ve hayatta başarılı olmak.

Mutlu, sağlıklı, bütünüyle kendileri olmalarını istersiniz. Sadece açıkça belli olan öğretilebilir anları değil, sıradan “asayiş berkemal” anılarını bile, çocuklarınızın mutlu, başarılı, iyi ilişkilerin keyfini çıkaran ve kendileriyle barışık, kısacası Bütün-Beyinli çocuklar olmaları için fırsatlar olarak kullanabilirsiniz.

Ebeveyn, büyükanne-büyükbaba, öğretmen, terapist veya bir çocuğun yetiştirilmesinden sorumlu kişiyseniz, bu kitap tam size göre! Amaç çocukla gerçekleştirilen günlük etkileşimleri çocukların hayatta başarılı olmaları için bir fırsat olarak görebilmeyi sağlamak. Kitap ağırlıklı olarak yeni doğanlardan başlayıp on iki yaşına kadarki çocuklara ve ağırlıklı olarak yeni yürüyenlere, okula gitme yaşına gelmiş olanlara ve ergenlik öncesi yıllarını yaşayanlara yöneliktir.

İşte size bir kitabevine gidip kitabı karıştırmak isteseydiniz dikkatinizi çekebilecek başlıklar:

  1. Bütün Beyin Yaklaşımı
  2. Sağ ve Sol beyinin birlikte çalışması (Mantıksal ve duygusal kimlikle bağ kurabilme.)
  3. Alt ve Üst beyinle bütünleşmesinin önemi (Sezgisel alt beyinin karar vermekten, kişisel içgörüden, empatiden ve ahlaktan sorumlu daha düşünceli olan üst beyinle birlikte çalışması)
  4. Geçmişten gelen acılarla baş edebilme
  5. Kendi ruh halleri hakkında durup düşünebilme
  6. Kimliklerini kaybetmeden başkalarıyla bağ kurmanın verdiği mutluluk ve tatmin duygusu

Selma TEKİN


Kitap İçin TIKLAYINIZ

Bu kitap ile ilgili diğer yazarlarımızın yorumunu aşağıda bulabilirsiniz.

Burcu AYDIN

Bültene Kayıt Olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir