MUTLULUK ÜSTÜNE FELSEFİ BİR YOLCULUK – Frederic Lenoir

Yazdığı kitaplar; dünyada yirmiden fazla dile çevrilmiş ve dört milyondan fazla basılmış olan felsefeci, sosyolog ve dinler tarihçisi Frederic Lenoir; bu kitabında insanlığın gündeminden düşmeyen mutluluğu inceliyor. Kitap “mutluluk nedir?” sorusuna verilmiş zengin cevapları barındıran ve filozofların görüşlerinin yer aldığı ilgi çekici bölümlerle devam ediyor. Felsefi okuma yapmayı seviyorsanız tam size göre. Okurken kendinizi filozoflarla konuşurken bulabilirsiniz. “Hayır, bence öyle değil ya da buna katılıyorum…”gibi. Kant bir yerde “Seni mutlu olmaya layık kılacak şeyi yap.” diyor ve ona “Okumak bizi mutlu kıldığı için buradayız.” diyorum.
Yazar bu kitabı yazma serüvenini şöyle açıklıyor: “Yıllardır mutluluk üstüne bir kitap yazma projem vardı. Bu projeyi yıllardır ertelemekten bir hal oldum. Mutluluk arayışı dünyada en iyi paylaştırılmış şey olmasına rağmen, bu konuda yazmak kolay değil. “Mutluluk “kelimesinin yerli yersiz kullanılışı, bilhassa da mutluluğa dair hazır “reçeteler” sunma iddiasındaki kitapların bollaşmasından dolayı ilanlarda ve reklamlarda yerli yersiz kullanılışı, birçok kimse gibi beni de gıcık ediyor…” Mutluluk kelimesinin hem yerli yersiz kullanılışı hem de hazır reçetelerin çoğaldığı günümüzde mutluluğu olabildiğince kapsamlı şekilde sunan yazar araştırmalar ile de destekliyor.

California Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Sonja Lyubomirsky, mutluluğun belirleyicilerini araştırması sonucu şu yüzdeleri ile öne sürmüş: % 50 oranında genetik, %10 oranında yaşam şartları ve demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, yaşanılan yer..) %40 oranında ise kişisel çabaya (amaçlı etkinlikler) bağlıdır. “Derler ki, bizler mutluluğumuzu değişmez bir şekilde, kendimizi dış ve maddi dünyaya atarak arıyoruz ancak; oysa mutluluğumuz ancak kendimizde, çoğunlukla hiçbir harcama yapmayı gerektirmeyen hayatın yalın zevklerinden alabileceğimiz derin bir tatminde bulunabilir.”
Belki “Mutluluk nedir?” şeklinde bir soruya cevap verirken zorlanabiliriz. Ancak “Beni ne mutlu eder?” sorusuna hepimiz çok daha kolay cevap veririz. İşte burada sıralayacağımız şeyler bizi mutlu ediyorken bir başkasında mutluluktan çok daha farklı duygular uyandırabilir. O halde, mutluluğun öznelliğine çıkıyor yolumuz. Bu öznel iyilik hali ile ilgili araştırmalar, her bireyde onun kişiliğine bağlı bir tür “sabit mutluluk noktası” bulunduğunu ortaya koymuştur.

Her birey doğal bir şekilde, mutlu olmaya belirli bir eğilime sahiptir. Birey zor durumlarla (hastalık, kayıp…) karşılaştığı zaman sabit mutluluk noktasının altında bulunacaktır; pozitif bir deneyim yaşadığı zaman ise sabit mutluluk noktasının üstüne çıkabilecektir. Yine araştırmalardan en dikkat çekici bulduğum nokta, mutluluğun bulaşıcılığı üzerine. Yirmi yıl süren araştırma neticesinde İnsanların mutluluğu, ilişkide oldukları diğer kimselerin mutluluğuna bağlı olduğu sonucuna ulaşılmış. Çok daha fazla ve ilgi çekici araştırmanın yer aldığı ismiyle müsemma kitap ile mutluluk yolunda felsefi bir yolculuk sizi bekliyor.