BÜTÜN – BEYİNLİ ÇOCUK – Daniel J. Siegel- Tina Payne Bryson

Bir insan doğduğunda beyninin sadece alt kısmı (beyin sapı) tümüyle tamamlanmış vaziyettedir. Yaşamımızın ilk üç yılında, beynimizde muazzam bir yapım süreci vardır. Bu süreç ilk üç yılda olduğu kadar hızlı olmasa da 20’li yaşların başlarına kadar devam eder. Öte yandan beynin sahip olduğu yapının korunması da oldukça önemlidir.

Bir fare üzerinde gerçekleştirilen deneyde, farenin doğduğunda sağlam olan iki gözünden biri kapatılıyor. Deney süresinin sonunda kapalı olan göz açılıyor fakat farenin sağlam olan gözünün artık görme eylemini gerçekleştiremediği tespit ediliyor. Burada değinmek istediğim konu, beynimiz bir şeyi deneyimlemediğinde onunla ilgili bağlantılar kurulmuyor ve sinir hücreleri budanıp kullanılamaz hale geliyor. Deneye konu olan farenin, görme eylemini deneyimleyemediği için kör olması gibi biz de beynimizi nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenemez, gereken deneyimleri gerçekleştiremezsek anlamlı bir yaşam süremeyiz. Hayatın zorlukları ile başa çıkabilmek, bunu yaparken de merhametle, sevgiyle, diğergam bir hâl ile incinmeden ve incitmeden hareket edebilmek için sağlam bir akıl sağlığına sahip olmamız gerek. Bütün Beyinli Çocuk kitabında yazarlar bu yetileri nasıl elde edeceğimiz ve koruyacağımızla ilgili temel bilgileri biz okurlara sunmuşlar.

Kitabı okuduğumda, günlük hayatta yaşadığım problemleri çözme yollarımın, iletişim becerilerimin ne kadar yanlış ve eksik olduğunu fark ettim. Beni çok etkileyen birkaç temel stratejiyi paylaşma gereği duyuyorum;
- Çocuğunuzla Bağ Kurun ve Onu Yeniden Yönlendirin: Duygu Dalgaları Üzerinde Sörf Yapma
- Hareket Ettirin veya Kaybedin: Aklı Kaçırmamak İçin Bedeni Hareket Ettirmek
- Çocuğunuza Aklının Uzaktan Kumandasını Kullandırın: Anıları Yeniden Canlandırmak
- Duygu Bulutlarının Geçip Gitmesine İzin Verin: Çocuklarınıza Duyguların Gelip Geçici Olduğunu Öğretmek
Bu hayatta zorlu ve bir o kadar da anlamlı bir yolculuğa çıkmış olan ebeveynler olarak önce biz kendi beynimizi entegre etmeyi ve yönetmeyi öğrenebilirsek çocuklarımızı da yetiştirirken yaşayacağımız zorlukları minimize edebiliriz. Kitabın yazarlığını paylaşan iki bilim insanı da her bölümün sonuna ekledikleri özet kısımlarında bize bunu anlatmak istemişler. Uygulamadığımız, edinemediğimiz hiçbir şeyi çocuklarımıza da aktaramayız.
Bütün Beyinli Çocuk kitabının sadece ebeveynler için değil; kendini geliştirmek isteyen ve öğrencilerine rehber olmak isteyen öğretmenler için de eşsiz bir kılavuz olduğunu düşünüyorum ve herkese tavsiye ediyorum.
Bu kitap ile ilgili diğer yazarlarımızın yorumunu aşağıda bulabilirsiniz.