ELMER VE KAYIP AYI – David Mckee / Mikodo
Yardımsever iyi yürekli rengarenk fil Elmer, etrafındaki olaylara duyarlı, empati kurmayı ve çözüm bulmayı kanıksamış sevimli dostumuz, gönüllere taht kuruyor.
Bebek fil, oyuncak ayısını kaybedince Elmer onu bulmak için yola koyulmuştu. Tabii bu sürede bebek file kendi oyuncak ayısını ödünç olarak vermeyi de ihmal etmemişti. Ormanda aslanlara, kaplanlara, zürafalara hatta neredeyse tüm hayvanlara sormuştu; ama kimse oyuncak ayıyı görmemişti. Acaba Elmer, kayıp ayıyı bulup kendi özel ayısını bebek filden alabilecek miydi?

“Bazen özel olmak için farklı olmaya gerek yoktur. Çünkü herkesin oyuncak ayısı kendisi için özeldir…” diyordu Elmer, bende katılıyorum Elmer’a herkesin uykuya geçerken ya da yanında bulundurduğu, ona dokunduğunda bağ kurduğu, rahat hissettiği, hayatına tanık tuttuğu, dertleştiği bir şeyi vardır; mendil, battaniye ya da küçük filin oyuncak ayısı gibi bir ayı. Bizimde hayatımızda Berkay’ın 7.ayından itibaren yanından ayırmadığı koalası var. Uyku arkadaşı olarak katılmıştı ama daha fazlası oldu. Koala; uyuttuğu, yemek yedirdiği, parka ya da tatile götürdüğü, hikâye okuduğu, hayatına tanık tuttuğu dostu…
3 yaşına az kala bir gün gezintiye çıktığımızda kayıp olmuştu, gittiğimiz yollara tekrar tekrar baktık, yana döne aradık ama nafile koalacık kaybolmuştu! Ne yapmalıydı! Gözünden düşen damlalar kalbimi acıtıyordu. Aynısını alsak iyiydi ama hemen ulaşıp alabileceğimiz bir yerde değildi, Almanya’dan gelmişti. Aklımdan geçenler ise “bir yandan iyi oldu, büyüyor bağımlı olmasın unuttur, gider böylelikle “diye düşünürken, Berkay, koala ile ilgili anılarından bahsettikçe üzülmemek elde değildi; bağ kurduğu dostunun yerine geçici olarak minik bir ayı ile teselli bulmaya çalıştı. Berkay’ın yaş gününe koalalı bir parti hazırladım, Almanya’dan koalasının aynısı üzerinde adının ve telefonumuzun yazdığı kaybolan koalacık bir aylık aradan sonra Berkay’a harika bir doğum günü hediyesi oldu.

Berkay’ın koalayı tutma çabasına koltuğunun altına sıkıştırıp meşgul olması bizi rahatsız ediyor, hayata uyumunu engellediğini düşüyor ve uyarıyoruz. Ama Berkay halinden memnun… Uzman görüşlere göre ise; çocuklar dış dünyaya kapılarını açtıkça nesne bağımlığı azalır. Ancak bu durum 8-9 yaşlarına kadar devam ederse çabaya düşmek gerektiğini öneriyorlar.
Kendimizden pek çok şey bulduğumuz kitaplardan birisi Elmer ve Kayıp Ayı, rengarenk çizimleri ve yalın anlatımıyla okuması eğlenceli harika bir yardımlaşma hikayesi.. 2-5 yaş çocukların daha çok ilgisini çekecektir.
Geçtiğimiz ay, çocuklarımızın salgın nedeniyle, coşkuyla okullarda öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla kutlayamadığı ikinci 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı; evde şarkılar, marşlar, şiirler ve resimlerle odalarımızı süsleyerek aynı coşkuyla kutladık. Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını andımızı yâd ederek kutlamak isterim.

Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!
Çocuk kalmak umuduyla.
Yürekten sevgiler…
