YAŞASIN Ç HARFİ KARDEŞLİĞİ – Behiç Ak
Yazarın eğlenceli dilinden; internet ve sosyal medya kullanımı ve çocuklar üzerindeki etkisinin ele alındığı kitap iki ayrı ödüle sahip. Kitap 2013 yılın çocuk romanı ve 2014 çocuk ve gençlik edebiyatı roman ödülünü almıştır.
Kahramanımız Ali Höşgörü’nün yanlışlık sonucu Höşgörüç olan soyadı ve sosyal medya sayesinde bunun duyulması üzerine gelişen olaylar anlatılıyor. Kitapta anlatılan çocukların zengin, eğlenceli ve komik dünyası her yaşta okuyucunun ilgisini çekmeyi başarıyor. Özellikle ayrıntılı anlatımıyla canlanan karakterler adeta bir çizgi filim gibi okuyucunun gözleri önünden akıyor. Karakterlerin kurgulanması, eğlenceli benzetimler ve ince imalarla dolu. Bu yanıyla sadece çocukların değil, ergen yaştaki okuyucuların da beğenisine açık.

Ali’nin amcasını anlatırken, “Aslında nasıl bir iş yaptığınızı tam olarak bilmiyorum” dedi. “Ben ömür törpüleme mühendisiyim” dedi amcası gülerek. “Malların ömrünü kısaltma konusunda bir uzmanım.” İfadeleriyle, yetişkin dünyasının bir anlaşılmazını daha açıklıyor, yazar kitabında. Ve aslında tüketim dünyasını anlatırken devam ediyor;
-“Yüzyıl dayanan ampul üretmek mümkün.”
-“Ama bu güzel bir şey”
-“Güzel olur mu? Düşünsene dedenin o şapşal çamaşır makinesi yetmiş yıldır hiç bozulmamış. Oysa o yetmiş yıl içinde babam tam 12 tane çamaşır makinesi alabilirdi. Bu da ekonomiyi hareketlendirirdi. İşte ben bu tür korkunç şeyler olmasın diye çalışıyorum. Mallar iki üç yıl içinde tahtalı köyü boylasınlar ki yenileri alınsın.”

Kitabı okurken, yetişkinlerin dünyasını ve neye değer verdiğimizi bir kere daha düşünmeye zorluyor bizi yazar. Belki de çocuk sadeliğinde yaşama bir kez daha göz atmakta sakınca dedirtiyor okura. İşte bu nedenlerle eğitimci ya da ebeveyn, tüm yetişkinlerin de çocuk kitabı okumasının önemi bir kere daha çıkıyor ortaya. Çocuk kitabında kalite için bir kere daha çocuk kitabı okumaya davet ediyor bizi yazar.