O ZAMAN GERÇEĞİ NASIL ÖĞRENECEĞİZ? – Şeyma Ünal
Merhaba sevgili okur,
Bu ay sizinle yeni tanıştığım bir yazarın kitabını paylaşacağım. Kitabını hayatına giren tüm kız çocuklarına adamış olan Şeyma Ünal’ın “O Zaman Gerçeği Nasıl Öğreneceğiz?” adlı hikâye kitabı. Kitabın öncelikle ismi ve ardından kız çocuklarına ithaf edildiğini düşünmek bana çok dokundu. Küçük bir kız çocuğu büyürken atlattığı travmaları büyüyünce anlamlandırmaya başlıyor. Kitabın arka kapağında şöyle söylüyor: “Unuttuk sandığımız, şefkate ihtiyaç duyduğumuz en zayıf anları; anne-babamızla vakit geçirebilmek için beş dakikanın hesabını yaptığımız günleri; çocukluğa özgü, acımasızlığa varan umursamazlıkla bir oyunu kazanmak için gösterdiğimiz çabaları; öylesine söylesek de hala içimizi kemiren o yalanı, ümidimizi hep diri tutan ufacık gülümsemeyi hatırlatır. O sayfaları tekrar tekrar okudukça anlarız; çocukken kurduğumuz bağların yetişkin yaşamımızdaki yansımalarını, attığımız ilk adımları nasıl şekillendirdiğini ve o adım atma dürtümüzün nereden geldiğini…” Bence kitaptaki hikâyeleri çok güzel ipuçları ile anlatmış.

Kitapta toplam 10 kısa hikâye var. Dili oldukça gündelik, açık, anlaşılır ve net. Hikâyelerin her biri çok da uzak olmadığımız belki bizim belki sıra arkadaşımızın belki annemizin yaşadığı ama anlatamadığımız bazen içimizde tutmaktan sıkılıp anlattığımız ama anlaşılmadığımız ve neden anlaşılmadığımıza içerlediğimiz öyküler. Eh üzerinde düşünüp çocukluğumuza şöyle bir dönüp bakmak da bize kalıyor elbette.
Kitaba adını veren hikâye beni çok etkiledi küçük bir kız şunu sorguluyor. Zihnimde farklı düşünceler varken başka bir şey söylediğimde beni anlayabilir misin? Aldığı cevap ise zihnindekilerin dışarıdan duyulmadığı veya okunmadığı. Küçük kızın ardından sorduğu soru hala bizim sorduğumuz ve içinden çıkamadığımız bir soru: “O zaman gerçeği nasıl öğreneceğiz?” bunun cevabını hangimiz şu anda verebiliriz ki?
Kitapta beni çok etkileyen bir cümleyi sizlere hediye etmek isterim: “Çocukluğun en kırılgan tarafı bu sanırım. Kin tutamıyorsun ama onun dışında her şeyi tutuyorsun; günü geldiğinde kendini başka kimsenin edemeyeceği şekillerde sabote etmek için.”

Bu kitabı okuduktan sonra hem kendi çocukluğunuza eleştirel bir gözle bakacaksınız hem de kendi çocuklarınızı yetiştirmekle ilgili farkındalık yaşayacaksınız. Çocuklara temas eden herkesin okuması dileğiyle…
Ağustos 2021’de basılan kitabın okuru bol olsun diyorum. Bir sonraki kitapta buluşana dek hoşça kalın.
Sevgilerimle…