EVLAT – DOÇ. DR. SANİYE BENCİK KANGA
Merhaba sevgili okur,
Uzun bir aradan sonra yeni bir tanıtım yazısıyla koşarak geldim sizlere. Çocuk yetiştirmenin özellikle içinde olduğumuz bu çağda güçleştiğinin hepimiz farkındayız. Anneler, babalar, çocuğa bakım verenler ve öğretmenler bu inişli çıkışlı yolda ne yapacağını şaşırmış durumdalar. Çünkü çocuğun gelişiminde tek etkenin aile veya okul olmadığını, karşılaştığı farklı uyaranların çocukları fazlasıyla etkilediğine her gün şahit oluyoruz ve ne yapabileceğimizi düşünüp duruyoruz. Özellikle bu süreçte büyük bir kaygı taşıyan ailelere önerim şu: Kaygılarınızı körükleyen bütün sosyal medya kullanıcı hesaplarını takip etmeyi bir bırakın. Elbette farkında olmak, çocuğun nelerle karşı karşıya olduğunu bilmek adına önemli; ancak bu kaygılar çocuğunuza veya size ne kazandırıyor? Şöyle mi sormalıydım: Sizden, aranızdaki bağdan ne götürüyor? Evet, bizlerden bir şeyler götürüyor ve bizleri korku ve kaygı arasında sıkıştırıyor. Bunun yerine ne yapalım? Farkında olalım ve bilimsel bilgilerini bizlerle paylaşan uzmanlarımızdan destek alalım.
Saniye hocamızın “Evlat” adlı kitabı su gibi akan, sade ve berrak bir kaynak bizler için. Kaynak diyorum çünkü kendisi yaşantısından örneklerle, kurgularıyla okuyucuyu asla sıkmadan bir sohbet havasında o kadar güzel mesajlar veriyor ki… Tavsiye ettiğim arkadaşlarımdan “Kitabı iki günde bitirdim. Elimden bırakmak istemedim. Hayran kaldım. Ne kadar güzeldi.” Dönütlerini alınca çok sevindim ve dedim ki “ÇOCUĞA TEMAS EDEN HERKES BU KİTABI OKUMALI!” Bu heyecanla bugün size sesleniyorum.
Kitaptaki içerikler çocuk yetiştirirken herkesin karşılaştığı konular, bizden ve bizim konularımız aslında. Peki bu kitapta neler var?
- Saniye hocamız bu kitabında sözün büyü olduğunu bir kez daha göstermiş bizlere. Çocuklara yapıştırılan olumlu veya olumsuz etiketlerin, önyargıların çocuğu nasıl etkilediğini çok güzel ifade etmiş.
- Çocuğun yaşamında oyunun önemini, oyunun elimizdeki sihirli değnek olduğunu yaşamındaki kesitlerle oldukça açıklayıcı anlatmış.
- Baba ile çocuk arasındaki bağın önemini, çocuğun analitik düşünce becerisine, problem çözme becerisine, çocuğun özgüvenine olan etkisiyle birlikte ele almış.
- Oyuncak ve renklere özgürlük demiş Saniye hocam, benim de destekçisi olduğum durum budur. Oyunun ve oyuncağın cinsiyeti yoktur.
- Çocuk edebiyatının öneminden ve kitap seçerken dikkat edilecek noktalardan söz etmiş.
- Boşanma durumunda çocuğun nasıl etkilendiği, anne babalıktan değil karı-kocalıktan boşanıldığını ifade etmiş.
- Kardeş kıskançlığından ve bu durumda neler yapılabileceğinden söz etmiş.
- Çocuğun özgüvenini geliştirici sekiz öneri sunmuş. Bu öneriler gerçekten çok kıymetli. Burada yer vermeyeceğim çünkü gerçekten kitabın tamamı çok kıymetli. Merak edenler hemen kitabı edinmeli.
- Ölüm gibi zor konuları çocuğa nasıl anlatacağını düşünüp duran bizlere birkaç ipucu sunmuş.
Tüm bu konuları bir kitaba nasıl sığdırmış şaşırıyorum. Elbette daha kapsamlı bilgi için farklı kaynaklardan destek almak gerekir. Ancak bu kitap ebeveynin ebeveyne, akademisyen kimliği ile desteğidir. Sohbet havasında yazılan, samimiyeti ve çocuklara olan görev bilinciyle bu kitabı yazan hocamıza çok teşekkür ediyorum. Ezcümle bu kitabı okumayan kalmasın dostlar. Alın rafta kalmasın, kalbimizde, aklımızda, davranışlarımızda ve sözlerimizde kalsın. Sahiplenin, içselleştirin, tavsiye edin; güzellik çoğalsın.
Okuduktan sonra fikirlerinizi benimle paylaşmayı unutmayın. Kitapla kal sevgili okur. Maksadımız kitap olsun, maksadımız muhabbet olsun, maksadımız yaşamak ve yaşatmak olsun.
Sevgilerimle…