HAYRİYE DEMİRKOPARAN

Ben Hayriye, 7 Mayıs 1989 yılında Kayseri’de doğdum. Ailemin dördüncü çocuğuyum. ”Ailenin en küçüğü olmanın en büyük avantajı, sevildiğini bilerek büyümektir. Kayseri Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Çocuk Gelişimi mezunuyum. Altı yıl özel bir kurumda anaokulu öğretmenliği yaptım. 2011 yılında tanıştığım ”Yaratıcı Drama”yı yaşam felsefesi haline getirdim. ”Yaratıcı Drama” hayatın her alanında olumlu ilişkiler kurmamı sağladı. Yaparak yaşayarak öğrenmeyi hedef edindiğim yolda, kitaplar bana ışık tuttu. Öğrendiğim bilgileri doğayla ve yaşanmışlıklarla harmanlamayı, çocukları, ekşi maya ekmek yapmayı çok severim. Henüz beş yıllık, çiçeği burnunda bir anne olmama rağmen anaçlık duygusunu çok uzun yıllardır hissetmekteyim. Eşime yol-hayat arkadaşı, etrafımdaki çocuklara oyun arkadaşı Hayriye’yim.

    Çocuk kitapları, her zaman ilgimi çekmişti. Sevdiğim çocuk kitaplarını; öğrencilerime, yeğenlerime okumak için küçük bir kütüphane oluşturmaya niyet etmiştim. Şimdi oğlum Berkay’la büyütüyoruz. Maksadımız; Berkay kitap sevsin, kitapla büyüsün… Bu amacımı gerçekleştirmek için ona aldığım ilk oyuncaklar, hep banyo kitabı ve hareketli kitaplar oldu. Ne mutlu bana ki kitapları çok sevdi. Daha çok kitabın olduğu mekanlarda, kitabevlerinde bol bol zaman geçirdik.

    Kütüphanenin tozlu raflarındaki mis kokulu kitabı; henüz on sekiz aylıkken, her salı düzenlenen masal saati ile içine çekmeye başladı. Şanslıydık; çünkü şehrimizde ”çocuk bölümü” olan kütüphanelerimiz vardı. Kütüphanelerin çocuk bölümünün kapısında ”0-16 yaş çocuklar için” yazıyor; ama bu ”0-99 yaş insanlar için” şeklinde değiştirilmeli; çünkü çocuk kitaplarının içinde çok büyük gizli hazineler var.

   Maksadımız ,”uyumak için değil; uyanmak için okumak” olsun. Ben; çocuk gelişimi, çocukla iletişim ile ilgili araştırma-inceleme kitapları okurum. Bu tarz kitaplar bana ilham verir kılavuz olur. Açar açar okurum, öykülere bayılırım. Roman da okurum. Kitap yazarının sesi, kulağıma yerleşmişse kitabı yazar seslendiriyor gibi okurum. Kitaplar güzel; ama çocuk kitapları çok güzel. Maksat Okumak’ta; çocuk kitaplarından aldığımız nefis tadı, hissetiklerimizi paylaşacağız. Çocuk kitaplarını seçerken;

– Dilin açık ve anlaşılır kullanılmasına

-Konu seçimine

-Resimlerinin yaşına göre Dünyayı anlayış biçimine uygun olmasına özen gösteririm.

Çocuk kitaplarının faydaların saymakla bitmez; çocuk, ilk edebi eser olan ninnilerle anne sesinde karşılaşır. Etkileşim başlar. Resimli kitaplarının çocuğun hayatına girmesiyle öyküyü dinlerken resimlerine bakmaya, dinlediği öyküye ya da masalı aklında somutlaştırmaya başlar. Böylece, zihninde oluşturmuş ve yaşantısına yansıtmış olur. Bu aşamada çocuğa sunduğunuz renkler ve büyük kağıtlar sayesinde, çocuğun iç dünyasına tanık olursunuz. Çocuk, sürekli değişen ve gelişen bir varlık olduğundan ruh halide hızla değişimler göstermektedir. Çocuğun dünyasına, farklı nitelikte kitaplar sunmalıyız.

 Kitap okurken çıkardığımız sesler, vurgular ve tonlamalar çocuğu kitabın içine çeker. Onun küçücük dünyasında büyük şimşekler çaktırır…

Biz kimi zaman gözyaşlarımızı silerken kimi zaman gülerek okuduğumuz, sonunda derin düşüncelere daldığımız; dramayla, sanatla, müzikle, resimle harmanladığımız kitaplarımızı ve önerilerimizi sizlerle paylaşacağız.

Hoş geldim, siz de hoş gelin…





Bültene Kayıt Olun